Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ZONE ZERO Gallikos River Kilkis 2009

''Στο βάθος νερό''

Η έλλειψη και η μόλυνση του νερού είναι ήδη ένα από τα ποιο ζωτικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στον 21ου αιώνα. Στο έργο μου υπάρχει μια ελπίδα γαλάζιου στο βάθος του τούνελ. Αν η ελπίδα μπορεί να γίνει πραγματικότητα… θα εξαρτηθεί, από το πότε θα αποφασίσουμε να γίνουμε ποιο σοφοί άνθρωποι.

''Εχέδωρος''

Ο αρχαίος ποταμός Εχέδωρος η Γαλλικός μετέφερε ως πολύτιμα δώρα ψήγματα χρυσού. Σήμερα μεταφέρει κάθε λογής απόβλητα.Στο έργο μου θέλησα να αποδώσω το μήνυμα της διάσωσής του με κομμάτια εφημερίδας που επιπλέουν στη ροή του. Αν ο ρόλος των ΜΜΕ υπηρετούσε τον άνθρωπο και όχι το χρήμα, ίσως η δύναμη τους θα μπορούσε να αφυπνίσει πολλές ναρκωμένες συνειδήσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

''Μη με κάνεις να ντρέπομαι''

Μια πάπια που επιβιώνει στις εκβολές του ποταμού Γαλλικού ανάμεσα σε σκουπίδια, μου έδωσε την έμπνευση να κάνω το πορτρέτο της. Ντρέπεται τόσο πολύ για το χάλι μας… όσο ντράπηκα κι εγώ στη ξενάγηση που έγινε σε 25 ξένους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια του συμποσίου στον Γαλλικό ποταμό από τις πηγές ως τις εκβολές του. Μόνο αισθήματα ντροπής και λύπης θα μπορούσε να προκαλέσει η θέα του ποταμού και του υδροβιότοπου που παραμένει οικτρά βρόμικος, φαρμακωμένος και αναξιοποίητος, τόσο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

'' Έλα μαζί μου''

Έφτιαξα και μια πάπια περήφανη και αισιόδοξη που πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα. Μας καλεί να απαιτήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της ζωής και ο αρχαίος ποταμός θα ξαναδώσει δώρα χαράς, υγείας και ευημερίας σε όλους μας.

«Zone Zero - Γαλλικός Ποταμός»

Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων, Κιλκίς 2009

Διοργάνωση: Γεωργία Γρηγοριάδου

Στο 1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο «Zone Zero - Γαλλικός Ποταμός», έλαβε μέρος η ζωγράφος και διευθύντρια του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη. Το συμπόσιο πραγματοποίησε η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM, από 23 - 31 Μαΐου, στο Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Ατέρμων στο Κιλκίς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών και τη δραστηριοποίηση του κοινού, μέσω της τέχνης, με καλλιτεχνικές δημιουργίες πάνω στο ευαίσθητο θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Γαλλικού ποταμού. Τα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα εκτεθούν στους δήμους Θεσσαλονίκης και Κιλκίς που στήριξαν αυτή την πρωτοποριακή διοργάνωση. Zone Zero είναι μια περιοχή που έχει φθάσει στο μηδέν. Έχουν εξαντληθεί οι φυσικοί της πόροι από την αλόγιστη εκμετάλλευση. Έχει αφεθεί στο έλεος της φθοράς. Ωστόσο, είναι μια περιοχή που πρέπει να ξαναρχίσει να ζει, να αναδημιουργηθεί, να ζωντανέψει, έστω μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών.

28 καλλιτέχνες από 14 χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εικαστικής Ομάδας TeeToTuM και με πρότυπο την εμπνευσμένη δουλειά της Διευθύντριας του World Art Delft, Paula Kouwenhoven και την επιμέλεια της Γεωργίας Γρηγοριάδου, δημιούργησαν ένα δεκαήμερο εικαστικό εργαστήριο καλλιτεχνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, εμπλουτίζοντας το καλλιτεχνικό τους έργο, μέσα από την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, γνώσεων και εμπειριών.

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:

Bianca Tangande Ινδονησία, Boris Radivojkov Σεβία, Christel Andrea Steier Γερμανία,Cristina Minacori Ολανδία, Daniel Balanescu Ρουμανία, Evrensel UrumΤουρκία, Gerard J Kelly Καναδάς, Kristina Pantelic Αργεντινή, Marisa Cortese Ιταλία, Milos Manic Σερβία, Mirta Toledo Αργεντινή, Noriko Yida Ιαπωνία, Oliver Stahmann Γερμανία, Paula Kouwenhoven Ολανδία, Raul Albanece Αργεντινή, Sevgi Urum Τουρκία, Sofia Kyriakaki Μεξικό, Sylvy van Bochove Σερβία, Zeljka Milosevic Κροατία, Zhanhong Liao Κίνα. Από την Ελλάδα οι: Αντώνης Παπαδόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Evmorfia Ghika Rachouti , Παυλίνα Γραικού, Τάκης Καλογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου